pondělí 28. listopadu 2011

Oracle zakázal distribuci Sun JVM/JDK

Oracle prosazuje OpenJDK a jako způsob zvolil zrušení licence "Operating System Distributor License for Java" (DLJ), která linuxový distribucím dovolovala vzít Sun JVM/JDK a poskytovat ji uživatelům prostřednictvím distribučních balíčků. Jediným způsobem jak získat Sun JVM/JDK je jejich stažení z Oracle webu. Laxně to na svém blogu oznámil Dalibor Topic (můžete si ho pamatovat z Oracle Java Developer Conference 2011) s tím, že tím pádem končí i distribuční web http://jdk-distros.java.net/

Žádná linuxová distribuce (Debian, Ubuntu, CentOS,...) tak nesmí distribuovat balíčky s Javou 7 a možná bude nutné balíčky odebrat i z vydaných distribucí, ale především také bezpečnostní aktualizace Javy 6. Uživatelé, kteří mají nainstalované balíčky se Sun Javou, tak už neobdrží žádnou bezpečnostní aktualizaci a jejich systémy jsou tak zranitelné vůči bezpečnostním chybám.
Z unstable verze Debianu už byla odebraná Sun Java 6 a podrobně o situaci na svém blogu informuje správce debianovských balíčků. Ubuntu 11.10 (Oneiric Ocelot) už Sun Javu také neobsahuje.

Jediným způsobem jak provozovat Javu v Linuxu tak zůstává OpenJDK (i se všemi jeho nedostatky) nebo instalace po stažení z webu Oracle -- naštěstí Oracle alespoň pro Javu 7 už nepoužívá instalátor a tar.gz balíček stačí stáhnout a rozbalit do /usr/lib/jvm podle návodu.