úterý 5. prosince 2006

ING Konto - můj nový spořící účet

Spořící účet je něco mezi běžným účtem a termínovaným vkladem. Na rozdíl od běžného účtu se nedá používat k běžnému platebnímu styku a můžou mít nějakou výpovědní lhůtu, na rozdíl od TV se na ně dají peníze přikládat průběžně.
ING Konto je zajímavé tím, že nemá výpovědní lhůtu a nabízí solidní úrok 3%. Navíc zřízení, vedení, zrušení, příchozí nebo odchozí platby a roční výpis jsou zdarma. V čem je háček? Pokud zůstatek na účtu klesne pod 10.000,- Kč vklad není úročen. (Podmínka minimálního zůstatku pro úročení byla zrušena.) Peníze nejde vybrat hned a hotovosti, ale jen převodem.
K založení ING Konta je potřeba vlastnit běžný účet v libovolné české bance, ze kterého se pošle první vklad. Do smlouvy o zřízení je možné zadat až tři tzv. transakční účty, na které je možné peníze z konta posílat. Na jiné účty peníze posílat možné není, není možné z konta platit inkaso (SIPO) a také není možné provádět žádné hotovostní transakce, ani vklady ani výběry. Pohyb peněz směrem na účet omezený není, ING konto má vlastní číslo účtu, takže kdokoli na něj může poslat peníze (např. jde si na něj nechat posílat výplatu). Na transakční účty je možné posílat peníze jednorázovým příkazem, trvalým příkazem, je možné transakčnímu účtu umožnit inkaso a pokud to ve své bance povolíte je možné z něj peníze jednorázově nebo trvale inkasovat.
ING Konto je možné si založit na pobočce ING (v Brně na rohu Masarykovy a Orlí) nebo po Internetu. Před založením konta je vhodné prozkoumat stránku se speciálními akcemi. K založení je hlavně potřeba vědět číslo jednoho až tří transakčních účtů. Po vyplnění formuláře na Internetu obratem přijdou dokumenty, které je nutné podepsat, přiložit kopii občanky a řidičáku a výpisu z účtu (ten jsem měl jen elektronický poslaný emailem, ale nebyl problém). V případě návštěvy pobočky tenhle krok odpadá, není potřeba výpis z účtu a navíc nehrozí, že z ING zavolají a řeknou, že kopie dokladů není čitelná, jako se to stalo mě. (Potom jsem stejně doklady pro jistotu odnesl k okopírování na pobočku.)
Potom už zbývá jen počkat (bohužel cca 2 týdny) na obyčejný dopis s klientským číslem a potom doporučený dopis s PINem a heslem. Všechno je potřeba k přihlášení do internetového bankovnictví (heslo jako jediné se dá změnit), jinak bankovnictví není jinak chráněno (certifikáty, SMS,...), dostatečná ochrana je ta, že peníze není možné poslat jinam než na transakční účty.
Peníze na ING Kontu jsou pojištěny podle nizozemských předpisů do výše 100% ale maximálně 20 tisíc euro, což se trochu liší od pojištění u českých peněžních ústavů, kde je pojištění do výše 90% a maximálně 25 tisíc euro.
Nechávat volné peníze na běžném účtu je dobré tak k tomu, aby se o ně postarala inflace (loni 1,9%, letos okolo 2,9%). ING Konto peníze zajímavě úročí a peníze jsou neustále k dispozici. A bez poplatků :)

1 komentář:

  1. ING má akci na doporučení. Našel by se někdo, kdo by mě doporučil? Odměna od ING 300Kč.

    OdpovědětVymazat