úterý 28. listopadu 2006

Akismet - konečné řešení otázky komentářového spamu

Akismet (Automattic Kismet - automatická vůle Alláhova) je on-line systém, který poskytuje ochranu proti formulářovému spamu a který s úspěchem používáme ve fóru na Aviváž.cz. Funguje na principu on-line kontroly, která se děje po odeslání formuláře s komentářem. Plugin pro váš blogovací systém (především Wordpress, protože ho vyrábí stejná firma, Blogger.com bohužel Akismet nepodporuje) nebo API (Java, Perl,...) pošlete komentář, který návštěvník chce vložit na stránku, definovaným protokolem na server Akismetu, který vrátí odpověď "není spam" (pak se může komentář uložit a zobrazit na stránce) nebo "je spam" (pak se může komentář zahodit, nebo lépe - použít CAPTCHA k tomu, aby návštěvník dokázal, že je živý člověk a ne robot vkládající spamy).
Akismet je pro osobní blogy k použití zdarma, jedinou podmínkou je získání klíče, který se použije při připojení na ověřovací server. Ten je zaslán na email uvedený v registraci na Wordpress.com.
Update: Pokud hledáte systém, který by byl kompatibilní s Akismetem, ale byl pro veškeré použití zdarma, přečtěte si článek TypePad Antispam - nejkonečnější řešení otázky komentářového spamu.

Žádné komentáře:

Okomentovat