úterý 28. listopadu 2006

Spam a Seznam.cz

Dnešní přednáška Seznamu byla celkem zajímavá a dokonce jsem se dozvěděl pár nových věcí. Mluvilo se o technologii Seznamáckého emailu a o antispamu a antiviru (používají NOD32). Pod dohledem Vlasty Pečinky přednášel řečník, jehož jméno už bohužel nevím.

Novým pojmem pro mě byl hashcash, což je technika boje proti emailovému spamu. Funguje tak, že odesilatel přidá k hlavičce emailu speciální otisk (hash) zprávy, který má tu vlastnost, že je nesnadné (CPU náročné) ho vypočítat, ale snadno se ověří, jestli je tento otisk platný. Běžný spammer totiž potřebuje odeslat co nejvíce emailů a na nějaké počítání nemá čas. Z existence platného otisku se tak dá usuzovat legitimita mailu.
Tahle technika je svým způsobem odpovědí na (poněkud nesmyslný) požadavek prosazovaný Billem Gatesem, aby se za odeslání emailu platilo. Můj osobní názor je ten, že zdaleka nedosahuje elegance SPF natož hudby budoucnosti jakou je Internet Mail 2000.

Řečník taky zmínil jednu zajímavou myšlenku: proti automaticky zasílanému spamu se dá automatickými prostředky bojovat, ale je problém bojovat proti spamu po jednom zasílanému lidmi. V rozvojových zemích se totiž vždycky najde dostatek lidí, kteří budou za pár dolarů od svitu do mrku ručně posílat spamy...

Na mou otázku (trochu trapas byl, že se neptal nikdo než já a Yenya), jestli Seznam, když už má takové pěkné emailové řešení, nehodlá nabízet něco ve stylu Google Apps for Your Domain (umístíte svou doménu ke Google a můžete využívat svůj přemalovaný Gmail a další aplikace), přednášející odpověděl, že by to nerad komentoval. Že má rád programátory v Centru a Atlasu a nerad by, aby teď zpanikařili a začali rychle něco vyrábět :)

Žádné komentáře:

Okomentovat