pondělí 20. listopadu 2006

Geo

Geo locating je vyhledání místního určení k jinému údaji. Ve světě internetu se nejčastěji používá ve smyslu určení místa k IP adrese návštěvníka. V jednoduché podobě umí určit stát, sofistikovanější pak město nebo i zeměpisnou šířku a délku. Nejznámější služba je asi GeoIP, která má i neplacené varianty (zdarma můžete vyzkoušet, jestli dokáže určit, odkud se právě připojujete k internetu), další je třeba ip2location. Free služby jako třeba hostip moc nefungují... Slušný seznam geolokačních služeb je na konci této stránky.

Geo coding je vyhledání místního určení (zeměpisné šířky a délky) k zadané (poštovní) adrese. Nejznámější jsou služby od Yahoo (nemá demo) a Googlu. Yahoo je prý lepší, bohužel stejně jako Google v České republice umí určovat jen města. Službu, která by uměla kódovat i české ulice neznám (jen mapy.cz umí ke kliknutí na mapě zobrazit GPS souřadnice).

K čemu je to dobré? Modelový příklad spojení těchto dvou služeb jsou stránky firmy, které návštěvníkovi umí nabídnout třeba nejbližší pobočku, což je podle mě hodně užitečná služba. Co se týká samotného geocodingu, tak pomocí něho je možné třeba k fotkám z dovolené (opatřenými popiskami měst) zobrazovat mapu (podobná řešení ukazovali na Sun Tech Days).

(A to prosím geografické informační systémy patřily na škole k mým nejméně oblíbeným předmětům. Pokračování příště.)

5 komentářů: