čtvrtek 29. března 2007

Ač jsme mladí, já i Báří, není brzo plánovat zajištění na stáří

O tom, že peníze na důchod ("sociální pojištění") nám stát nespoří na stáří, ale obratem ruky rozdá stávajícím důchodcům ví asi každý. Co ale neví ani Kalousek je, kdo důchod bude vyplácet nám. Jelikož v kapitalizmu se o sebe musí starat hlavně každý sám, tady jsou současné možnosti, jak v pokročilém věku nepracovat a jen si přilepšit v důchodu.

Penzijní připojištění
+ státní příspěvek až 150 Kč měsíčně
+ možný příspěvek zaměstnavatele
+ daňové zvýhodnění
- platí se daň z výnosů (25%)
+ jednorázová částka při dožití nebo doživotní penze
- předčasný výběr dříve než 60 měsíců spoření a 60 let věku (ale nejdříve po roce spoření), tzv. odbytné: ztráta nároku na státní příspěvek a zdaní se příspěvek zaměstnavatele

Kapitálové životní pojištění
- zhodnocení garantované, investiční riziko nese pojišťovna
+ v případě invalidity zproštění od placení pojistného
+ daňové zvýhodnění
- platí se daň z výnosů
vyplácí se jednorázová částka při dožití

Investiční životní pojištění
- negarantované zhodnocení, investiční riziko nese klient
+ daňové zvýhodnění
- platí se daň ze zisku
- je problém předčasně vybrat

Individuální investování (otevřené podílové fondy, OPF)
- negarantované zhodnocení, existují sice zajištěné fondy, ale o těch se s úsměvem říká, že jsou zajištěné hlavně proti zisku
- po 6 měsících se neplatí daň z výnosů (15%)
- nejsou daňově zvýhodněny
- je možné kdykoli vybrat

Speciální penzijní investiční produkty otevřených podílových fondů
Pioneer Rentier Invest, Conseq Horizont Invest
- pointa těchto programů je v tom, že pravidelné úložky se nejdříve investují více výnosným, ale rizikovějším způsobem a později s blížícím se investičním horizontem (předpokládaná doba odchodu do důchodu) se prostředky přesouvají do méně výnosných ale stabilních produktů. (V podstatě to stejné si může každý zařídit sám pomocí svého portfolia fondů, ale tady to zařídí sám správce fondů.)
- vlastnosti stejné jako u OPF

Díky několika finančním poradcům (nebo spíš finančním prodejcům), kteří se mi pod tlakem snažili nacpat investiční životní pojištění, mám k němu značný odpor. Životní a penzijní pojištění mají několik problémů: peníze se nedají snadno vybrat (nízká likvidita) a neprůhledné hospodaření. Oproti OPF nemají oddělený majetek samotného fondu od majetku klientů, a tím pádem není jisté, jaký poplatek si vlastně nechávají za správu - může to být až desetinásobek oproti OPF, které si většinou berou 1-2% procenta. OPF jsou také příjemné tím, že v každém okamžiku je jasná výše podílu, který člověku náleží.

1 komentář:

  1. Jo jo, taky jsem nad tím uvažoval a ty daňová zvýhodnění zněji hodně lákavě, ale jen do doby než si to spočítáš. Mi to vyšlo včetně státních příspěvků skoro o polovinu horší než konzervativnějsí OPF.

    Sice jsem si nakonec penzijko taky založil, ale jenom proto, že můj zaměstnavatel tam dává 4* více než já.

    OdpovědětVymazat