úterý 8. května 2007

50 E7 82 15 A8 C1 BA 6C E3 F1 DC D2 A5 93 6F 06

50-E7-82-15-A8-C1-BA-6C-E3-F1-DC-D2-A5-93-6F-06 je moje číslo, které je chráněno americkým zákonem DMCA (Digital Millennium Copyright Act). Rád bych vás přátelsky upozornil, že nejste oprávněni tohle číslo sdělovat nikomu dalšímu jakýmkoli způsobem. Pokud byste ho rádi používali, kontaktujte mě, určitě se domluvíme na oboustranně přijatelných podmínkách. Pokud tyto podmínky porušíte, počítejte s žalobou, placením odškodného a dalšími následky.

Zdá se vám to přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, právě takto se ke svému číslu 09-f9-11-02-9d-74-e3-5b-d8-41-56-c5-63-56-88-c0 staví konzorcium AACS-LA. Důvod je poměrně prostý: toto číslo je jedním z klíčů umožňující kopírování HD-DVD, která měla být původně nekopírovatelná. Tohle AACS-LA vidí jako problém a asi bude muset žalovat všech 1,8 milionu webovských stránek, kde se tohle číslo vyskytuje.
Co z toho plyne? V digitálním světě žádné takové "protikopírovací" ochrany dlouho nevydrží a jediní, kdo to zatím neví, jsou producenti obsahu (hudebního, filmového nebo i her). Tyto DRM ochrany ve svém důsledku jen omezují uživatele, kteří obsah nabyli legálním způsobem. Legálně si koupím hudbu, ale ta nejde přehrát v mém MP3 přehrávači nebo autorádiu a
nemůžu si vytvořit její záložní kopii. Legálně si koupím hru, ale ke hraní musím mít její DVD v mechanice a nemůžu si vytvořit její záložní kopii. Kdežto pokud si tu stejnou hudbu, hru nebo film stáhnu z internetu, žádná taková omezení nemám. Místo toho, aby legální uživatel měl nějaké výhody za to, že vydal své peníze, dodavatel obsahu ho jen šikanuje.
P.S.: Pro všechny případy bych Vám doporučoval obstarat si svoje vlastní číslo -- nic to nestojí a navíc je možné, že někdy výhodně prodáte licenci k jeho používání. A nebo se v budoucnu budou za používání čísel platit licenční poplatky a bude důležité být v té skupině, která bude nejen platit, ale bude i přijímat poplatky ze svých čísel...
Via: Boing Boing

Žádné komentáře:

Okomentovat