pátek 6. července 2007

Kdo je tady ředitel? (Direktøren for det hele, 2006)

Majitel a ředitel dánské IT firmy Ravn před svými zaměstnanci vystupuje jako jeden z nich a všechny nepopulární opatření háže na imaginárního nejvyššího ředitele, kterého ale nikdy nikdo neviděl. Tedy až do chvíle, kdy se rozhodne firmu prodat a islandský kupující, který nemůže zapomenout na 300 let dánské nadvlády, nehodlá jednat s nikým jiným, než s ředitelem. Pak musí Ravn najmout herce Kristoffera, ale z původně jednorázového podepsání smlouvy se vyvine delší spolupráce, která Kristoffera alias nejvyššího ředitele Svenda E. uvrhne doprostřed situací, které má Ravenův imaginární ředitel rozehráty se svými podřízenými.
Můj první film, který jsem od Larse von Triera viděl a solidně se u něho bavil. Neobvyklý střih dával prostor k zajímavému ztvárnění situací, ale kameru, která zabírala ze scény podivné výřezy jsem už rozdýchával poněkud hůř. Jinak by bylo o hvězdičku víc.

Hodnocení: ***
(* - naprostá hrůza, ** - ztráta času, *** - dobrej film, **** - šel bych znova, ***** - musím si pořídit)

2 komentáře:

  1. nebude 'divna kamera' nahodou kvuli Dogma 95 ? Doporucuju urcite jeste Festen. No a Breaking the Waves.

    OdpovědětVymazat
  2. t: Kamera mi nepřišla "divná". Prostě byla na stativu a občas snímala divnej výřez scény. Moc mi to nejde dohromady s bodem 3 dogmatu.

    OdpovědětVymazat