neděle 20. července 2008

Zimbabwe uvádí 100 miliardovou bankovku

Zimbabwská centrální banka vydala 100 miliardovou bankovku, aby pomohla ekonomice, ve které díky astronomické inflaci zoufale chybí peníze. Bankovka, která přijde do oběhu v pondělí, má hodnotu jednoho amerického dolaru. Banka začala s vydáváním bankovek takto vysokých hodnot v prosinci (250.000), v lednu následovaly další (1, 5 a 10 milionů) a od května vydala hodnoty od 25 a 50 milionů až k 25 a 50 miliardám.
Tyto bankovky ovšem jsou šeky na doručitele, protože od roku 2003 Zimbabwe nemá formální měnu. Platnost těchto šeků je omezena do konce letošního prosince, ale je nepravděpodobné, že do té doby se situace stabilizuje, protože recept na potlačení inflace nevede přes vydávání bankovek stále větších hodnot.

Pokud budeme "inflace" říkat té inflaci, kterou známe z naší a dalších běžných ekonomik, tak ta zimbabwská je přesným názvem "hyperinflace". Dopředu ji žene snaha zimbabwské centrální banky vyřešit nedostatek hotovosti, ale vytištěním dalších bankovek se sníží cena těch stávajících. Ale nedostatek hotovosti se nevyřeší bez zastavení inflace. Zimbabwskou centrální banku řídí regulérní blázen Gideon Gono, který odmítá základní ekonomické poučky o tom, že množství peněz v ekonomice je možné zvyšovat jen se zvyšujícím se množstvím věcí, které se za ně dají koupit, a ostentativně tvrdí, že "jeho kroky vede Bůh".
Via CNN.

Žádné komentáře:

Okomentovat