pátek 9. listopadu 2018

Nest x Yale Lock - první dojmy

Nest x Yale Lock je chytrý zámek, který je společným počinem firem Google a Yale, což je americký výrobce zámků, nyní patřící do koncernu Assa Abloy.
Zámek samotný je koncipovaný jako přídavný zámek, nenahrazuje tedy vložku zámku, zevnitř má knoflík na mechanické zamykání, zvenku dveří má dotykový display na zadání kódu.

Jak se tedy dá zámek ovládat?
  • odemykat a zamykat aplikací Nest v mobilu (i na dálku, pokud je zámek online)
  • zvenku odemykat a zamykat unikátním kódem, který si každý uživatel nastaví v aplikaci (i když zámek je offline)
  • zvenku rychle zamykat jenom stisknutím tlačítka, třemi prsty nebo dlaní (dá se vypnout)
  • zamykat hlasovým pokynem přes Google Assistant / Google Home (odemykání není dostupné prý z bezpečnostních důvodů)
  • volitelné automatické zamykání buď po uplynutí určitého času (10s/1m/5m) nebo pokud systém Nest pozná, že uživatelé nejsou doma
  • zevnitř se dá zámek zamykat a odemykat klasickým knoflíkem
Velice zajímavou funkcí, a vlastně hlavním důvodem proč jsme zámek pořizovali, je možnost vytvoření "návštěvníků", kteří mají přidělený svůj kód kterým mohou zámek otevřít, a který navíc může být omezený časově - jak dobou začátku a konce platnosti, tak určitými dny v týdnu a dokonce i časovými úseky v rámci jednoho dne.

Dočasně jde přístup návštěvníkům zakázat zapnutím privátního módu - tlačítkem na vnitřní straně zámku nebo pomocí aplikace.

Nastavování uživatelských a návštěvnických účtů probíhá prostřednictvím aplikace a ta také umožňuje zobrazit historii - kdy který uživatel nebo návštěvník zámek odemkl nebo zamkl (pokud nebylo použité rychlé zamknutí nebo knoflík). Aplikace taky umí zobrazit notifikace když dojde k odemknutí nebo zamknutí zámku.

Zámek je napájený klasickými tužkovými bateriemi a není připojený přímo na Wi-Fi, ale připojení mu bezdrátově zprostředkovává buď Nest Connect (krabička, co se připojí do zásuvky) nebo Nest Guard (krabička, cose stará o zabezpečení domu). Pro případ že zámku dojdou baterky, jsou z vnější spodní strany přístupné konektory, ke kterým se dá připojit 9V baterka a zámek otevřít pomocí kódu.

Zámek jsme o víkendu nainstalovali a první dojmy jsou skvělé. Po pár dnech používání se zdá, že zámek plní naše očekávání a navíc opravdu dobře vypadá. Z venkovní strany bych se vizáž nebál označit za až futuristickou, vnitřní strana je trošku hmotnější než jsem čekal, ale nic, za co bychom se museli stydět. Před montáží působí zámek velice robustně - hlavně venkovní část, která je v podstatě odlitek z jednoho kusu s displayem, připevněná skrz dveře šrouby k vnitřnímu dílu.

Ovládání kódem a tlačítkem je naprosto bezproblémové - při ovládání z aplikace je nejdřív nutné přidržet tlačítko, až po kratší prodlevě se zámek otočí.

Největší komplikací zůstává instalace. Zámek je určený na bezfalcové dveře šířky 3,5 - 4,5 cm, a díl zámku se závorou (věc, co vyjede, pokud se otočí v zámku klíčem) má šířku 21mm a plech kolem závory dokonce 22 mm. Jenomže klasické české dveře mají falc šířky 2 cm, takže je při instalaci potřeba projevit notnou dávku kreativity. Mimo to je potřeba myslet na to, že zámek je určený jako přídavný, a tím pádem neovládá střelku (věc, co zajede, když se zmáčkne klika). Z toho důvodu je možné jej instalovat pouze na dveře, které mají zvenku kliku nebo jsou osazeny střelkou s válečkem, jinak by nešly zvenku otevřít.

Pokud se s tímto člověk popere, tak vzhledem k funkcím vychází Nest x Yale Lock za cenu v přepočtu 6.600 Kč jako výborná koupě


5 komentářů:

  1. Krásný, mě tam chybí ještě to rychlé otevření když zámek detekuje přítomnost autorizovaného zařízení, stejně tak jak se používá u kdejakého auta. Toto je na chalupu super, ale používat to u vchodových dveří od bytu, to si nedovedu představit, tam bych si to představoval pohodlnější řešení.
    Viz. moje video https://youtu.be/82FNnRojaPg

    Vchodové dveře do domu, které jsou na bzučák jsem vyřešil přes ovladač na 433Mhz z číny za 100,-Kč a taky funguje ke spokojenosti.
    https://youtu.be/MVuCO-jwwPo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co to? O tom RF 433MHz? No tak že jsi to ty, tak tady v mé galerce.. :)
      https://photos.app.goo.gl/ZVJ9foDc52UWKDpk7

      Vymazat
    2. Nechci ti do toho kecat, ale to tvoje 433 Mhz udělátko vůbec neřeší bezpečnost. Žádný rolling code, nic. Aspoň už vím, že se k vám dá chodit na návštěvu.

      Vymazat
    3. No tak nekecej a stav se na návštěvu.. ;)

      Vymazat