sobota 12. srpna 2006

Jak na komentářový spam

0. CAPTCHA - to je takový ten pokroucený obrázek, z něhož se musí číslo opsat do políčka formuláře. Je vhodné zkontrolovat, zda nehodláte použít systém, který je možné automaticky prolomit (PWNtcha, Gimpy, aiCaptcha).

1. do formuláře přidat políčko, kam musí návštěvník vyplnit řešení jednoduché matematické úlohy (nebo jiné otázky). Zadání ale nesmí být pořád stejné, musí se náhodně měnit!

2. do formuláře přidat políčko, které se přes CSS skryje, s poznámkou, že se nemá vyplňovat (kdyby CSS regulérnímu návštěvníkovi nezafungovalo). Protože někteří roboti vyplňují jen políčka s názvy, která znají, je dobré nastražit návnadu v pojmenování políčka třeba názvem "email".

3. do formuláře se přidá políčko jako v případě (1), JavaScriptem se vyplní správná odpověď a políčko se skryje. Velká výhoda je, že naprostá většina návštěvníků se zapnutým JavaScriptem nic nepozná a ten zbytek se holt trošku pocvičí. Zatím roboti neumí JavaScript, takže to funguje.

Pozor v případě, že už spam přes skript zpracovávající formulář chodí: tam si robot nemusí změny formuláře vůbec všimnout a bude vesele odesílat spam dál.

4. na komentářový spam se zaměřují speciální softwary, které se dají jako pluginy integrovat např. do blogovacího systému: Akismet, Bad Behavior, Spam Karma.

Žádné komentáře:

Okomentovat