neděle 26. listopadu 2006

Spam i Nově - ale proč se spamu říka spam?

Redaktorům Novy pravděpodobně začal chodit spam, takže se o této novince rozhodli natočit reportáž. Se zmiňovanými 5 spamy za 3 hodiny bych si ovšem redaktory dovolil označit za šťastlivce, stejně tak pana Tibora, kterého 76 spamů denně prý "zdržuje". O poznání hůř (tedy pokud nepřeháněla) je na tom paní, které přijde během 2 dnů až 500 spamů. To mě 500 spamů přijde bez problémů za den a nikoho na Nově to nezajímá. Cenu za největšího mamlase reportáže ovšem získává mladík, kterému prý trvá "půl až hodinu", než je všechny spamy odstraní. (Frnk, frnk a schránka byla plná spamu.)
Nejdůležitější věc jsme se ale od Novy nedozvěděli: proč se spamu říká spam?
Do podvědomí veřejnosti už proniklo, že spam je původně britské slovo, označující jeden z druhů lančmítu (luncheon meat), tedy převážně vepřové maso v konzervě vyráběné firmou Hormel Foods Corporation. Samotný název spam je zřejmě zkratkou z "Shoulder of Pork and hAM" (vepřové ramínko a šunka), nicméně oficiální vysvětlení výrobce zní "SPiced hAM" (kořeněná šunka).
Spam se stal neoblíbeným díky přídělovému systému, který byl zavedený v Británii na začátku druhé světové války, protože to bylo jediné "maso" běžně k dostání. A právě toho využil Monty Pythonův létající cirkus ve svém skeči Spam (video), kde si dva hosté restaurace chtějí objednat snídani, ale v každém jídle je menší či větší množství spamu.
K britskému spamu se pojí ještě jedna humorná historka: při parlamentním projednávání zákona omezující (internetový) spam se proti jeho přijetí ohradil jistý postarší lord, který sice souhlasil s tím, že spam asi není příliš zdravý a prospěšný, ale omezovat ho zákonem se mu zdálo přespříliš -- sám si ho prý taky občas dá...
Wikipedie: spam jídlo, Monty Python a elektronický.

Žádné komentáře:

Okomentovat