středa 29. listopadu 2006

Spam jako obrázek v emailu

Dosud jsem si myslel, že pokud mi přijde emailem spam, který neobsahuje žádný text, ale jen vložený obrázek, není možné s tím nic dělat. Naštěstí to není pravda. Plugin do antispamového programu Spamassassin s názvem FuzzyOcr umí v takovýchto obrázcích pomocí OCR (rozeznávání textu v obrázcích) rozpoznat slova, která představují spam a jak je z názvu patrné, neomezuje se jen na prosté rozeznávání slov, ale zapojí i fuzzy logiku. Umí pracovat s více OCR programy a obsahuje pěkné vychytávky: např.: když přijdou dva spamy se stejným vloženým obrázkem, tak ten druhý se už nemusí rozpoznávat, protože si ho FuzzyOcr "pamatuje" z minule.

2 komentáře:

  1. Oni to navíc ti spameři dělali tak šikovně, že vložili _obrázek_ s reklamou a pod něj malým písmem dopsali úryvek nějakého textu (klidně knížky), takže to díky tomu _normálnímu_ textu prošlo antispamem :(

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to se dělá i s "normálníma" (textem psanýma) spamama. Nejdřív spam, pak kus Tolkiena. Dokonce už mi přišel i spam, kde byl na konci zmiňovanej Borat.
    Ale i proti tomu se dá bránit, někde jsem o tom četl. Až to najdu, tak zas zaspamuju do blogu :)

    OdpovědětVymazat