pátek 12. ledna 2007

Jak zničit Linux

Debian je moje oblíbená linuxová distribuce, kterou používáme na serverech už snad osm let. Je zvláštní tím, že jeho vývoj nezastřešuje žádná firma, ale spolek dobrovolníků z celého světa, kterým velí volený lídr (momentálně Anthony Towns). I když by se mohlo zdát, že to nemůže fungovat, Debian je největší linuxová distribuce (obsahuje přes 15 tisíc balíčků) a je k dispozici pro největší počet počítačových architektur (12). Odvrácenou stranou mince je ovšem notorická neschopnost Debianu dodržet stanovené termíny vydání nových verzí (poslední včas vydaná verze byla 1.3 v roce 1997).
Také tomu měla napomoct iniciativa Dunc-Tank, která si klade za cíl zlepšit Debian pomocí peněz. Jako první projekt si zvolila napomoci včasnému vydání verze 4.0 tím, že bude na plný úvazek platit jednoho vývojáře starajícího se o vydání v říjnu (Steve Langasek) a druhého v listopadu (Andreas Barth). Měsíční odměna údajně činí 6.000 dolarů.
Nicméně tento experimentální projekt, na kterém se podílí několik vývojářů včetně samotného lídra, mezi ostatními vývojáři vzbudil nelibost. Někteří zpomalili nebo úplně zastavili práci, a třeba mě se dotklo, že Martin 'Joey' Schulze přestal vydávat Debian Weekly News. Také se objevily vtipné stránky i méně vtipné snahy. I když protestující vývojáři jsou označování za malou (ale hlasitou) skupinku a původní zakladatel Debianu Ian Murdock drží současnému lídrovi palce, faktem zůstává, že stanovený termín vydání 4. prosince 2006 se dodržet nepodařilo.

Nechci spekulovat o tom, kdo je v právu, kdo se chová dětinsky nebo kdo nezvládl svou komunikační roli, a už vůbec ne o tom, jak to všechno dopadne a kdy (nebo jestli) bude nová verze vydaná. Neodpustím si ale trošku paranoii. Říkávalo se, že Microsoft nemůže proti Linuxu bojovat svým tradičním způsobem (koupit ho), nicméně kauza okolo Dunc-Tanku může být návodem, jak jednoduše, levně a efektivně rozložit jednu linuxovou distribuci.

Žádné komentáře:

Okomentovat