neděle 6. května 2007

Jízdní kola s převodovkou

V sobotní Mladé frontě vyšel článek Vynález: kolo s převodovkou napsaný hurástylem připomínajícím oslavování úspěchů socialistického hospodářství. Poněkud mě zarazila slova o "skoku pro cyklistický svět" a patentech, protože kola bez řetězu s převodovkou se celkem běžně prodávají (např. na Amazonu).
Porovnání převodovka versus řetěz s přehazovačkou vychází celkem jasně pro převodovku: na ní se totiž dají měnit rychlosti při plném záběru a dokonce také na stojícím kole. Oproti tomu změna rychlosti na přehazovačce je krajně neplynulá, řetěz neustále hrozí spadnutím nebo zachycením nežádoucích předmětů (nohavice, noha,...) a taky je řetěz potřeba udržovat správně napnutý a namazaný, kdežto uzavřená převodovka nevyžaduje žádnou údržbu. Nezanedbatelná je taky vysoká účinnost (94%) převodovky.
Zkrátka samá pozitiva a sociální jistoty, takže až si budu kupovat kolo, určitě bude mít převodovku.
Obrázek převodovky Shimano Nexus umístěné ve středu zadního kola.

O českém vynálezu mám informace jen z novinového článku, protože na webu firmy Race Bike o něm není ani slovo. (On na tom webu není ani název firmy natož kontaktní údaje, takže mi chvíli trvalo zjistit, jestli to je vůbec jejich web. Zato ale nechybí "blog" se dvěma příspěvky...). Jeho princip vychází z převodovky používané na motorkách. Převodovka je umístěna ve středu rámu kola a kombinuje ozubené desetikolečko a motorkový přehazovací váleček a nemá jeden, ale hned dva řetězy.
Co se týká výhod, tak oproti klasice nabízí plynulé řazení a možnost řadit i při plném záběru (o změně rychlosti stojícího kola se nic nepíše, takže to asi nejde), ale co se týká hmotnosti, tak je o kilogram těžší, což na kole už je poznat. Takže zatímco srovnání s klasikou vychází tak neutrálně, ve srovnání s předchozím typem převodovky, která odstraňuje řetěz se všemi jeho nevýhodami, jde o jednoznačný propadák. Race Bike ho prý hodlá montovat do kol v ceně kolem sta tisíc korun. Tak hodně štěstí...

Zdroje: Chainless Bicycle, Dekra bike, Dynamic Bicycles, MF Dnes.

1 komentář:

  1. tak koupíš si to kolo s převodovkou? Za ty prachy - kdo by odolal...

    OdpovědětVymazat