čtvrtek 27. listopadu 2008

My Book World II

My Book World II je síťový disk od firmy Western Digital, který se oproti "běžným" externím diskům připojí přímo k počítačové síti a k běhu proto nepotřebuje zapnutý počítač. Navíc obsahuje dva pevné disky, které mohou vystupovat jako jeden disk dvojnásobné kapacity (1TB) nebo kapacity normální (500GB) s vlastností zrcadlení, přičemž přístup k disku po síti je zajištěn protokolem CIFS (klasické windowsovské sdílení). K dispozici je webové rozhraní, pomocí kterého je možné nastavovat sdílené adresáře, uživatele a jejich přístupy do adresářů.
Za provozu je disk celkem tichý, větrák je málo hlučný (míň než u notebooku), pokud je v klidu umí být úplně potichu. Koexistenci ve spací místnosti trošku brání výrazné světlo modré světlo z kruhových diod signalizující zapnutí.
Na internetu je možné najít výtky k rychlosti zařízení, které jsou v zásadě pravdivé, rychlost kopírování není nejvyšší a taky není úplně vhodné kopírovat víc velkých věcí zároveň, ale tohle pro mě problém není, protože nejsem stahovač, který potřebuje kopírovat desítky filmů tam a zpátky, disk mám hlavně kvůli bezpečnému zálohování (RAID1 -- nenašel jsem srovnatelný výrobek!), nepřistupuju k němu přes gigabitovou síť, ale přes (pomalé) Wi-Fi, filmy přímo z něj přehrávat jdou bez problémů a navíc ta obrovská konfigurovatelnost. Zkrátka po prvním dni u mě stále přetrvává nadšení a spokojenost.
  • 2x SATA disk Western Digital WD5000AAVS 500GB (RAID0 nebo RAID1)
  • 32 bitový RISC procesor ARMv5TEJ s technologií Jazell pro hardwarovou akceleraci Javy
  • operační paměť 64MB SDRAM
  • síťová karta VIA Velocity 10/100/1000Mbs s portem RJ-45
  • USB řadič s jedním vyvedeným portem pro připojení externích disků
  • operační systém Linux s jádrem 2.6.17.14
RAID na discích je klasický linuxový softwarový MD se souborovým systémem EXT3, s rozdělením: root 2,8GB, swap 104MB, var 950MB a na uživatelská data zbývá 455GB
Pro linuxové fajnšmekry: na zařízení je možné zpřístupnit SSH a díky němu spoustu dalších věcí od NFS přes OpenVPN po BitTorrent klient.

Oficiální stránky
Hacking Western Digital MyBook World Edition
Hacking WD MyBook World Ed

Update: Objevena příčina půlnočního hučení -- každou půlnoc se spustí program zapisující aktuální datum a čas do soboru.
/etc/crontabs/root
# save the date every day at midnight
0 0 * * * date +%m%d%H%M%Y.%S > /var/lib/now
Změnil jsem to z půlnoci na poledne, snad to ničemu nebude vadit.

3 komentáře:

  1. A spotřeba?

    Jinak je tu třeba Drobo (drobo.com), které se tváří robustněji.

    OdpovědětVymazat
  2. veritas mi prijde taky robustnejsi ;o)

    OdpovědětVymazat
  3. Spotřeba doufám bude malinká, ale přesnější údaj sem nenašel... soudruzi nějak zapomněli nalepit energetický štítek :)

    Drobo má možnost víc disků, ale je jen USB/FireWire a k připojení k LAN potřebuju další krabičku? To mě úplně neoslovuje :(

    OdpovědětVymazat