středa 18. listopadu 2009

Kamil Regent - musí student VŠE umět česky?

Od: Kamil.Regent <kamil.regent@seznam.cz>
Komu: kamil.regent@gmail.com
Předmět: Personální aspekty IT outsourcingu - průzkum

Dobrý den,

Jmenuji se Kamil Regent. Studuji na VŠE a v rámci mé seminární práce bych rád popsal "Personální aspekty spojené s outsourcing IT pozic". Tzn. jakým způsobem probíhá outsourcing IT pozic v ČR z pohledu personálního oddělení. Všem, kteří vyplní tento dotazník, pošlu přibližně za měsíc výsledky. Garantuji, že nikde nebude zveřejněno jméno Vaší společnosti.

Prosím tedy o vyplnění stručného dotazníku a odeslání na mou adresu na VŠE (xregk00@isis.vse.cz) nebo jako odpověď na tento email:
Otázky v první sekci ("Základní informace o Vaší společnosti") není nutné odpovídat, pokud odpovědi můžu nalézt na Vašich webových stránkách.
Otázky v druhé sekci ("Obecné dotazy týkající se IT outsourcingu ve Vaši společnosti") jsou doplňující.
Otázky ve třetí sekci ("HR otázky týkající se IT outsourcingu ve Vaší společnosti") jsou ty klíčové - prosím tedy zejména u těchto o vyplnění nejlépe všech (pokud je to možné).

Děkuji za Vaši účast v tomto mini-průzkumu.

S přáním hezkého dne,
Kamil Regent

PS: Abych pro Vás nebyl úplně anonymní, tak případně můžete navštívit můj profil na facebooku: http://www.facebook.com/kregent?ref=profile.




Komu: Kamil.Regent <kamil.regent@seznam.cz>
Předmět: Re: Personální aspekty IT outsourcingu - průzkum

Dobrý den,

je mi líto, že Vám nevyplněním dotazníku nepomůžu se seminární prací, ale dovolte mi, abych Vám pomohl alespoň se základy pravopisu českého jazyka, které budete ve svém příštím životě potřebovat nepoměrně více.
  1. podstatné jméno "zaměstnanec" se ve třetím pádě ("komu čemu") neskloňuje jako "zaměstancovi", ale "zaměstnanci"
  2. podstatné jméno "pozice" je rodu ženského ("ta pozice") a ženský rod v příčestí minulém píšeme s tvrdým y - tedy nikoli "pozice byli" nebo "pozice vyžadovali", ale "pozice byly" a "pozice vyžadovaly"
  3. podstatné jméno "projekt" je sice rodu mužského, ale protože jde o rod mužský neživotný, příčestí minulé kupodivu má na konci také tvrdé y - nepíšeme tedy "projekty byli", ale "projekty byly"
  4. přídavné jméno "jednotlivý" se skloňuje podle vzoru "mladý", a proto se v množném čísle množného čísla mužského životného rodu píše na konci měkké i ("mladí") - nikoli tedy "jednotlivý členové", nýbrž "jednotliví členové"

Až zvládnete tato jistě nelehká zákoutí pravopisu, můžete se ponořit dále do studia gramatiky, protože Vaše věty postrádají nejen větnou stavbu, ale i logiku.

A pokud tvoříte dokument v počítačovém programu, nebylo by, při Vašich jazykových (ne)schopnostech, vůbec od věci, abyste se v něm alespoň obtěžoval zapnout kontrolu pravopisu.

                         Martin 

A co si myslíte vy, čtenáří blogísku? Hlasujte v anketě a/nebo pište do komentářů! (V komentářích chyby promíjím! :)

1 komentář: